Καλή η ηλιοθεραπεία και το σοκολατένιο χρώμα που δίνει στο σώμα μας αλλά θέλει προσοχή, ιδιαίτερα άν κάνετε ηλιοθεραπεία γυμνός. Αν λοιπόν ξεχαστείτε ξαπλωμένος στην παραλία και νοιώσετε σε κάποιο σημείο του κορμιού σας κάψιμο, μην αμελήσετε έστω και τον μικρό πόνο που θα αισθανθείτε αρχικά, γιατί μετά ούτε το σεντόνι δεν θα ανέχεστε πάνω στο σώμα σας.
Εκτός από τις κατάλληλες αλοιφές που μπορείτε να βρείτε σε κάθε φαρμακείο, υπάρχουν και οι πιό παραδοσιακές λύσεις π.χ γιαούρτι ή κομπρέσες με νερό & ξύδι ή τσάι ή γάλα (για τις φουσκάλες). Οσο βρίσκεστε ακόμα στην παραλία μπορείτε να πάρετε κάποιο αντιφλεγμονώδες φάρμακο όπως ασπιρίνη το οποίο αρχικά έχει την ιδιότητα να προλαμβάνει την εκδήλωση εγκαύματος.

Παράλληλα μπορείτε να αντιμετωπίσετε το κάψιμο κάνοντας πολλά σύντομα ντους χωρίς να χρησιμοποιήσετε αρωματικά σαπούνια που πιθανώς θα ερεθίσουν το έγκαυμα. Το νερό δεν θα πρέπει να είναι παγωμένο αλλά δροσερό ή χλιαρό και ούτε θα πρέπει να βάλετε πάγο πάνω στο έγκαυμα.

Η ενυδάτωση του οργανισμού είναι κάτι πολύ σημαντικό σε περίπτωση εγκαύματος γι’ αυτό θα πρέπει να πίνετε πολλά υγρά και να τρώτε φρούτα και λαχανικά που είναι πλούσια σε αντιοξειδοτικά.

Φυσικά την επόμενη μέρα ακόμα και αν έχει υποχωρήσει κάπως ο πόνος δεν θα πρέπει να εκτεθείτε στον ήλιο όσο συνηθίζατε. Πριν βγείτε έξω βάλτε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας και προτιμήστε τη σκιά. Γενικώς θα είναι καλό να φροντίσετε να ξεκουράζεστε περισσότερο.

Σε περίπτωση που το κάψιμο είναι πιό έντονο ή νιώθετε ναυτία, ζαλάδες, ρίγη ή πυρετό θα πρέπει άμεσα να επισκεφτείτε έναν γιατρό.
Να θυμάστε πως σε καμία περίπτωση δεν είναι σωστό να πειράζετε το σημείο που έχει καεί ακόμα και αν βγάλει φουσκάλες.