Η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, σε συνεργασία με την οργάνωση ACCEPT για τα δικαιώματα ΛΟΑΤ (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφιφυλόφιλοι, Τρανσέξουαλ - Διαφυλικά άτομα), διοργάνωσε δημόσια συζήτηση με τίτλο: «Ισότητα ΛΟΑΤ: Γιατί στο μέλλον και όχι από σήμερα; Η νομική ρύθμιση σχέσεων ομόφυλων ζευγαριών».


Στην εκδήλωση μίλησαν η επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Ανδρούλλα Καμιναρά, η επίτροπος Διοικήσεως, Ελίζα Σαββίδου, η εκπρόσωπος της Γενικής Εισαγγελίας, Δρ. Θεοδώρα Χριστοδουλίδου, και ο υπεύθυνος διεθνών και δημοσίων σχέσεων της οργάνωσης ACCEPT, Γιώργης Ρεγγίνος. 

Η κα Καμιναρά έδωσε το έναυσμα στη συζήτηση αναφέροντας: «Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, ένας στους δύο Ευρωπαίους πιστεύει ότι στη χώρα του υφίστανται διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού. Στην Κύπρο, το αντίστοιχο ποσοστό είναι το υψηλότερο της Ευρωπαϊκής Ένωσης: το 73% των Κυπρίων, σχεδόν 3 στους τέσσερις, θεωρούν πως υπάρχουν διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού». 

Ένα άλλο στοιχείο που προκαλεί εντύπωση, σύμφωνα με την κα Καμιναρά: «Μόλις το 17% των Κυπρίων που ερωτήθηκαν, απάντησαν ότι έχουν φίλους ή γνωστούς που είναι ομοφυλόφιλοι, όταν ο μέσος όρος για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 34%. Αυτό σημαίνει ότι οι ομοφυλόφιλοι που κατοικούν στην Κύπρο, είτε κρύβουν τη σεξουαλική τους ταυτότητα υπό το φόβο ότι θα υποστούν διακρίσεις, είτε βρίσκονται στο περιθώριο. Σε κάθε περίπτωση, δείχνει την ύπαρξη ενός προβλήματος στο οποίο δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια μας».

Ως ενθαρρυντικό για το μέλλον χαρακτήρισε η κα Καμιναρά το γεγονός ότι «το 76% των Κυπρίων που ερωτήθηκαν είναι υπέρ της υιοθέτησης ειδικών μέτρων ενάντια στις διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού στο χώρο της εργασίας. Πρόκειται για ποσοστό υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο». 

Η επίτροπος Διοικήσεως, κα Σαββίδου, αναφέρθηκε σε περιπτώσεις παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων ΛΟΑΤ ατόμων στην Κύπρο και τόνισε τον συντηρητισμό αλλά και την αμηχανία της διοίκησης να χειριστεί τέτοιους είδους υποθέσεις: «παρόλο που η αναγνώριση του δικαιώματος για νομική ρύθμιση σχέσεων ομόφυλων ζευγαριών δεν θέτει σε κίνδυνο την παράδοση, πρέπει να βρεθεί πρόσφορος και απλούστερος τρόπος χειρισμού του θέματος». 

Η Δρ. Χριστοδουλίδου ανέλυσε τη νομολογία του ΕΔΑΔ σχετικά με τη νομική ρύθμιση των σχέσεων ομόφυλων ζευγαριών, δίνοντας παραδείγματα υποθέσεων από το εξωτερικό. Ο κ. Ρεγγίνος, εκπροσωπώντας την ACCEPT, αναρωτήθηκε «είναι δυνατόν το 2011 να συζητούμε για το εάν δύο άνθρωποι έχουν ή όχι το δικαίωμα να ζουν μαζί και να είναι νομικά κατοχυρωμένοι;». 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κύπρος έχει χαρακτηριστεί από έρευνα της ILGA (Διεθνής Οργάνωση ΛΟΑΤ) ως η τέταρτη λιγότερο φιλική χώρα προς μη ετεροφυλόφιλα άτομα ανάμεσα σε 50 ευρωπαϊκά κράτη.