Διχάζει για ακόμη μια χρονιά η παρέλαση υπερηφάνειας μελών της ομοφυλοφιλικής κοινότητας (Gay Pride Parade), στο Βελιγράδι, που έχει προγραμματιστεί για τις 2 Οκτωβρίου.

Ο ηγέτης της Ενωμένης Σερβίας Ντράγκαν Μάρκοβιτς δήλωσε, σήμερα, ότι η παρέλαση αυτή θα πρέπει να ματαιωθεί κι αν όχι, οι διοργανωτές της θα πρέπει να φέρουν την ευθύνη, σε περίπτωση που παρατηρηθούν οποιαδήποτε φαινόμενα βίας.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο κ. Μάρκοβιτς διευκρίνισε, ωστόσο, ότι το κόμμα του είναι κατά οποιασδήποτε μορφή βίας και κάλεσε όλους όσοι είναι κατά αυτής της "παρέλασης της ντροπής", όπως χαρακτηριστικά είπε, να αποφύγουν τέτοιου είδους συμπεριφορές.


Ο κ. Μάρκοβιτς έκανε έναν παραλληλισμό μεταξύ των αθλητικών διοργανώσεων και κάθε άλλου είδους εκδήλωση, λέγοντας πως την ευθύνη σε περίπτωση οποιουδήποτε συμβάντος φέρουν οι διοργανωτές.

Την ίδια ημέρα με την Pride Parade θα διοργανωθεί στη Γιαγκόντινα μια άλλη παρέλαση για την προώθηση των παραδοσιακών οικογενειακών αξιών, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο ηγέτης του κόμματος Ενωμένη Σερβία.


Το 2009, η παρέλαση είχε ματαιωθεί υπό το φόβο επεισοδίων, φόβος που επαληθεύτηκε την επόμενη χρονιά, που επετράπη η διεξαγωγή της.