Η ΒΙΑ δεν εμφανίζεται απ’ το πουθενά. Πηγάζει απ’ όλα τα συστήματα καταπίεσης και διακρίσεων, ενώ ευνοϊκό κλίμα γι’ αυτήν διαμορφώνουν οι ομοφοβικές και μισαλλόδοξες ρητορικές», καταγγέλλει η ΟΛΚΕ για την πρόσφατη ομοφοβική επίθεση στο Γκάζι. «Φοβάμαι ότι το Σύμφωνο Συμβίωσης (και κατ’ επέκταση ο γάμος, να συμπληρώσω) έχει μονοπωλήσει τον διάλογο για τα LGBT θέματα... Είναι καιρός η κοινότητα να καταδείξει περισσότερο την ομοφοβία, εσωτερικευμένη, διαπροσωπική ή θεσμική», πρότεινε τις προάλλες νεαρός ακτιβιστής σε ιντερνετικό φόρουμ. Ορθότατα όλα αυτά - «μαμές» κάθε μορφής βίας είναι πράγματι η προκατάληψη, το μίσος και η άγνοια, ενώ η «μονοκαλλιέργεια» της θεσμικής ισότητας συχνά αποπροσανατολίζει από ζωτικότερα, ίσως, ζητήματα της καθη- μερινότητας. Αρκεί, βέβαια, η χρήση του όρου «ομοφοβία» να μην εκφυλίζεται, καταντώντας, εν τέλει, κενό γράμμα.


ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ(;). Στα 835 δισ. Δολάρια υπολογίζεται, διαβάζω, η συνολική αγοραστική δύναμη της LGBT κοινότητας στις ΗΠΑ για το 2011, προσελκύοντας φίρμες όπως General Electric, American Airlines, Absolut, Rokk κ.ά. Βέβαια, οι στατιστικές αφορούν τους έχοντες, κατέχοντες και... ξοδεύοντες. Στις μέρες μας, μεγάλο μέρος της κοινότητας -που, βέβαια, ούτε ενιαία είναι ούτε ομοιογενής- «τραβάει ζόρια», όπως πολύς άλλος κόσμος. Αξιοσημείωτη είναι, π.χ., η αύξηση των άστεγων γκέι νέων στην Αμερική για λόγους και οικονομικούς, με τις Σίντι Λόπερ - Lady Gaga να υποστηρίζουν σχετικές καμπάνιες. Επιπλέον, το mainstream gay lifestyle, στο οποίο η συμμετοχή προβάλλεται ως σχεδόν υποχρεωτική (το αντίτιμο της απελευθέρωσης;), είναι κομμάτι ακριβό σπορ... Αφήστε που, αν κάποτε είχαμε να κοιτάξουμε, ουσιαστικά, μόνο την πάρτη μας, τώρα με τα σύμφωνα, τους γάμους και τις υιοθεσίες-παιδοθεσίες αυξάνονται αντίστοιχα και οι υποχρεώσεις!

«ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ» προκαλεί σε αρκετές κοινότητες μεταναστών στη Νέα Υόρκη η αναγνώριση του γκέι γάμου. Κινέζοι, Κορεάτες, Τούρκοι αλλά και Έλληνες αντιτίθενται, κατά βάση, στον θεσμό κατά τους «New York Times». «Όχι», λέει το 86% των Ελληνοαμερικανών, σύμφωνα με δημοσκόπηση της ομογενειακής εφημερίδας «National Herald». Πρόκειται, βέβαια, για κοινότητες ιδιαίτερα παραδοσιακές - ευτυχώς, οι νεότερες γενιές δείχνουν διαλλακτικότερες. Head οn.