Το πρώτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης της, η γνωστή RAI UNO, επέλεξε να λογοκρίνει επεισόδιο της Γερμανικής παραγωγής τηλεοπτικής σειράς Um HimmelsWillenστο οποίο δύο άνδρες παντρεύονται σε ένα Γερμανικό μοναστήρι.

«Αυτή η γερμανική σειρά είναι πολύ μεγάλη και έπρεπε να βγάλουμε ένα επεισόδιο, ώστε να ολοκληρωθεί πριν ξεκινήσει το νέο τηλεοπτικό πρόγραμμα» δήλωσε ο διευθυντης του καναλιού Mauro Mazza.
Σχετικά με το επίμαχο επεισόδιο με τίτλο «Ρωμαίος και Ρωμαίος», ο διευθυντής του καναλιού δήλωσε «το κανάλι επέλεξε να θυσιάσει αυτό το επεισόδιο, μιας και ο ομοφυλοφιλικός γάμος γινόταν στο εσωτερικό Καθολικής εκκλησίας, παρουσία μια μοναχής και του δημάρχου». Ο Mauro Mazza πρόσέθεσε ότι η RAI UNO θα προτιμούσε να μη το κάνει, και προσέθεσε ότι «αν η τελετή του γάμου είχε γίνει στο δημαρχείο δε θα είχε δημιουργηθεί πρόβλημα».


Το 2008 και το 2010, το δεύτερο δημόσιο κανάλι της Ιταλίας, η RAI 2, είχε λογοκρίνει τη γνωστή ταινία Brokeback Mountain,, χωρίς οι τηλεθεατές να δουν τις σκηνές τις οποίες το κανάλι θεώρησε ακατάλληλες. Το γεγονός είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στη γειτονική Ιταλία και ο διευθυντής του καναλιού είχε μιλήσει για «πρόβλημα της μπομπίνας της ταινίας».
Η γερμανική εταιρεία παραγωγής της σειράς, η NDF δήλωσε τη δυσαρέσκεια της. «Πρόκειται για υπερβολή. Δεν είδαν όλο το επεισόδιο ;» δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας παραγωγής στην Ιταλική εφημερίδα La Repubblica. Ενημερωτικά μπορούμε να σας αναφέρουμε ότι στο επίμαχο επεισόδιο, δεν υπάρχει ούτε κάν ένα φιλί μεταξύ των δύο ανδρών.
Η βουλευτής του δημοκρατικού κόμματος ( η αντιπολίτευση ), Paola Concia, η οποία πρόσφατα υπέγραψε σύμφωνο κοινωνικής συμβίωσης με τη γερμανίδα σύντροφο της, είπε «Πλέον πολλές τηλεοπτικές σειρές στην Ιταλία ασχολούνται με το θέμα του ομοφυλοφιλικού έρωτα. Η RAI δε μπορεί να λογοκρίνει την πραγματικότητα.»
Ο Fabrizio Marrazzo, εκπρόσωπος της ΛΟΑΔ οργάνωσης Gay Center, μίλησε για «λογοκρισία εκ μέρους της δημόσιας τηλεόρασης», καταγγέλοντας το συμβάν και ζητώντας την παραίτηση του Mauro Mazza, προέδρου του καναλιού.
Ο Mauro Mazza έχει συχνά «κατηγορηθεί» από τα ιταλικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, ως άνθρωπος του στενού κύκλου του πρωθυπουργού Silvio Berlusconi.