Το υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι άρει την εφ' όρου ζωής απαγόρευση να γίνει αιμοδότης όποιος άνδρας είχε κάνει κάποια στιγμή της ζωής του ομοφυλοφιλικό σεξ. Αντ' αυτού, θα υπάρχει μια περίοδος αναβολής ενός έτους, που σημαίνει ότι οι άνδρες που δεν έχουν κάνει ομοφυλοφιλικό σεξ για τους τελευταίους 12 μήνες, θα μπορούν να δωρήσουν αίμα.Η αλλαγή ισχύει από τις 7 Σεπτεμβρίου στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Σκωτία. Η Βόρεια Ιρλανδία δεν έχει ακόμα αποφασίσει αν θα χαλαρώσει τους περιορισμούς.

Οι υποστηρικτές των δικαιωμάτων των gay λένε όμως ότι και πάλι αντιμετωπίζονται άδικα με τους νέους κανόνες, αφού ετεροφυλόφιλοι που σχετίζονται με σεξουαλική δραστηριότητα υψηλότερου ρίσκου, δεν υποβάλλονται στους ίδιους περιορισμούς.


Ο περιορισμός τέθηκε σε ισχύ τη δεκαετία του 80, μετά την κρίση του AIDS, επειδή οι gay και οι αμφιφυλόφιλοι άνδρες είχαν σε υψηλότερα ποσοστά HIV. Μέχρι τώρα, οποιοσδήποτε άνδρας που είχε κάνει ποτέ με προστασία ή χωρίς, στοματικό ή πρωκτικό σεξ με άλλον άνδρα, δεν μπορούσε να δώσει αίμα.


Η συμβουλευτική επιτροπή της κυβέρνησης για την ασφάλεια του αίματος, ιστών και οργάνων (SaBTO) εξέταζε το ζήτημα τους τελευταίους 18 μήνες.Παρόλο που το αίμα εξετάζεται για τον HIV και άλλες ασθένειες, υπάρχει μια χρονική περίοδος κατά την οποία οι επιμολύνσεις δεν ανιχνεύονται.

Η αναβολή του ενός έτους επιλέχθηκε εν μέρει για την Ηπατίτιδα τύπου Β, η οποία δυσανάλογα περισσότερο προσβάλλει τους gay και αμφιφυλόφιλους άνδρες.


Αν και υπάρχει ένα 'παράθυρο' τεσσάρων εβδομάδων ανάμεσα στη μετάδοση και την ανίχνευση του HIV, η Ηπατίτιδα ίσως χρειαστεί και ένα χρόνο για να εξαλειφθεί από τον οργανισμό.


Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις για το HIV χαιρέτησαν την ανακοίνωση, αλλά ζήτησαν περισσότερες έρευνες για το αν τα ποσοστά του HIV και της Ηπατίτιδας Β στους ομοφυλόφιλους άνδρες έχουν μειωθεί.


Τα ιδρύματα National AIDS, Terrence Higgins και GMFA δήλωσαν σε μια κοινή ανακοίνωση: " Ενώ είμαστε στην ευχάριστη θέση να χαιρετήσουμε την αλλαγή του νόμου για τους gay άνδρες, θα συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε την επιτροπή SaBTO τακτικά να επανεξετάζει τους περιορισμούς στη δωρεά αίματος σε σχέση με τη σεξουαλική συμπεριφορά (συμπεριλαμβανομένων και άλλων πληθυσμιακών ομάδων επιπρόσθετα με τους gay). Ειδικά επειδή οι ιοί που μεταφέρονται με το αίμα εξελίσσονται και τα επιστημονικά στοιχεία αλλάζουν και προ οδεύουν".



Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε πως κάθε απαγόρευση που βασίζεται στο σεξουαλικό προσανατολισμό παραβιάζει νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε απάντηση σε μια πρόσφατη γραπτή ερώτηση, ο Τζον Ντέιλι (John Dalli), ο Ευρωπαίος Επίτροπος για ζητήματα υγείας και κατανάλωσης, είπε ότι η σεξουαλική συμπεριφορά δεν πρέπει να συγχέεται με το σεξουαλικό προσανατολισμό.


Η μη κυβερνητική οργάνωση για τα gay δικαιώματα Stonewall δήλωσε πως είναι ένα "βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση" απαίτησε όμως οι δωρητές να ελέγχονται μόνο με βάση τη συμπεριφορά και όχι το σεξουαλικό προσανατολισμό.


Ο γενικός διευθυντής Μπεν Σάμερσκιλ (Ben Summerskil) είπε: "Η ασφάλεια πρέπει να παραμείνει κορυφαία. Ωστόσο, σε μια περίοδο που υπάρχουν ελλείψεις σε αίμα στη χώρα, ο καθένας που μπορεί να δώσει αίμα χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τους παραλήπτες, θα έπρεπε να μπορεί να το δωρήσει".


"Το να παραμείνει μια απαγόρευση προστατευτική, για κάθε άνδρα που έκανε σεξ με άλλον άνδρα τον τελευταίο χρόνο, έστω και αν ήταν μόνο στοματικό, είναι κάτι δυσανάλογο με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία".


Πρόσθεσε: "Το Stonewall θα συνεχίσει να πιέζει για ένα σύστημα δωρεάς βασισμένο σε πραγματικούς κινδύνους που μπορεί να θέσει ένας πιθανός δότης. Οι άνθρωποι που περιμένουν να δωρίσουν αίμα θα έπρεπε να ερωτώνται παρόμοιες ερωτήσεις - ανεξάρτητα από το σεξουαλικό προσανατολισμό τους - αυτό με ακρίβεια αξιολογεί το επίπεδο κινδύνου μολύνσεως. Δυστυχώς, το προτεινόμενο νέο σύστημα και πάλι θα αποτύχει να το κάνει αυτό".


Ο υποστηρικτής των δικαιωμάτων των gay Πίτερ Τάτσελ (Peter Tatchell) δήλωσε: "Παρόλο που η νέα πολιτική είναι μια μεγάλη βελτίωση των υπαρχόντων κανόνων που προκαλούν διακρίσεις, μια απαγόρευση 12 μηνών είναι και πάλι υπερβολική και άδικη. Οι περισσότεροι gay και αμφιφυλόφιλοι άνδρες δεν έχουν HIV και ποτέ δε θα κολλήσουν".


"Αν πάντοτε κάνουν ασφαλές σεξ με προφυλακτικό, έχουν μόνο ένα σύντροφο που έχει εξεταστεί για HIV και είναι αρνητικός, το αίμα τους είναι ασφαλές να δωρηθεί. Μπορούν και θα έπρεπε να τους επιτρέπεται να βοηθήσουν να σωθούν ζωές με το να γίνουν δωρητές".


Ο κύριος Τάτσελ πρόσθεσε: "Χρειαζόμαστε επίσης μια σημαντική κίνηση για τον εμβολιασμό των ομοφυλόφιλων και αμφιφυλόφιλων ανδρών κατά της Ηπατίτιδας Α και Β, για να αποτρέψουμε αυτές οι μολύνσεις να περάσουν στα αποθέματα αίματος".