Σεβασμό στα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων και των διαφυλικών ατόμων ζήτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καλώντας τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να πάψει να θεωρεί παθολογικά «τα προβλήματα σεξουαλικής ταυτότητας».

Οι ευρωβουλευτές καταδίκασαν το γεγονός ότι η ομοφυλοφιλία, η αμφιφυλοφιλία και η διαφυλικότητα θεωρούνται ακόμη διανοητικές ασθένειες και απαιτούν ψυχιατρική αντιμετώπιση σε κάποιες χώρες, και μάλιστα σε χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ εξέφρασαν την ελπίδα να αλλάξει αυτό το καθεστώς. Υπογράμμισαν άλλωστε ότι οι χώρες μέλη της ΕΕ πρέπει να προσφέρουν άσυλο στους πολίτες τρίτων χωρών που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους εξαιτίας των διώξεων με βάση τη σεξουαλικότητά τους.


Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της υπηρεσίας της ΕΕ για τα βασικά δικαιώματα, που είναι αφιερωμένη στις διακρίσεις που υφίστανται οι άνθρωποι εξαιτίας των σεξουαλικών τους προτιμήσεων, πρέπει να γίνουν πρόοδοι μέχρι οι ομοφυλόφιλοι να αποκτήσουν ίσα δικαιώματα στην ΕΕ, κυρίως όσον αφορά το γάμο, την ισότητα στην εργασία και το δικαίωμα στη συνάθροιση.