Έντονες αντιδράσεις και ανησυχία στον πολιτικό κόσμο της Ιταλίας προκάλεσε η ανάρτηση σε blogλίστας με δέκα ονόματα πολιτικών οι οποίοι φέρονται να είναι ομοφυλόφιλοι, αλλά και ομοφοβικοί.

Σύμφωνα με το μπλόγκ «ListaOuting», στους πολιτικούς που ψήφισαν κατά του νόμου που θα καταδίκαζε τις ομοφοβικές συμπεριφορές, αλλά είναι, στην πραγματικότητα, ομοφυλόφιλοι, συγκαταλέγονται γνωστά ονόματα, όπως εκείνα δυο στενών συνεργατών του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ενός υπουργού και ενός καθολικού περιφερειάρχη του ιταλικού Βορρά.

Την πρωτοβουλία είχε προαναγγείλει πριν από μια εβδομάδα ο πρώην πρόεδρος της οργάνωσης Arcigay, Αουρέλιο Μανκούζο. Οι απόψεις, όμως, τόσο στο εσωτερικό της ομοφυλοφιλικής κοινότητας, όσο και στο χώρο της πολιτικής, διίστανται: η βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος Πάολα Κόντσια, που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, θεωρεί ότι πρόκειται για «έναν ακραίο τρόπο άσκησης της πολιτικής».

«Μπορεί να αποδειχθεί μπούμεραγκ για τον αγώνα χιλιάδων ανθρώπων που θέλουν να κατακτήσουν τα δικαιώματά τους», τονίζει ο Ενρίκο Ολιάρι, υπεύθυνος της οργάνωσης «Gaylib», η οποία πρόσκειται στην κεντροδεξιά. Η Μάρα Καρφάνια, υπουργός Ισότητας, κάνει λόγο για «συκοφάντηση που δεν βοηθά τις διεκδικήσεις των ομοφυλόφιλων, αλλά μπορεί να προκαλέσει νέα έλλειψη ανοχής».

Οι συντάκτες της λίστας, μέσω του μπλόγκ, τονίζουν από την μεριά τους ότι «πρόκειται για τον μόνο τρόπο που έχουν στη διάθεσή τους για να μπορέσει να καταλάβει ο κόσμος ότι στην ιταλική βουλή κυβερνούν μόνο η υποκρισία και οι διακρίσεις» και προαναγγέλλουν νέους καταλόγους ονομάτων.